Până la urmă, orice acțiune socială a omului este o chestiune de patriotism.
A fura sau a nu fura este tot o chestiune de patriotism. Miercuri, aflat într-o vizită la București, vicepreședintele SIS, Joe Biden, a declarat că „lupta împotriva corupției nu e o chestiune de bună guvernare, ci de patriotism”.
A opta poruncă a lui Dumnezeu, dată omului, a fost „Să nu furi”, ceea ce mai înseamnă și „să nu fii corupt”. Deci, chestiunea corupției, nu e numai una de patriotism, ci (și) de morală creștină – a fi corupt e un mare păcat.
Ca să vezi, creștinii încalcă cu seninătate această poruncă, ca și pe celelalte din cele Zece Porunci. Oamenii, care se declară creștini și merg cu regularitate la biserică, atunci când le pică – fură. Nu fură numai cei care nu au ce fura. (Îmi amintesc de învățătorul meu de limbă care, la studierea timpurilor verbului, ne dădea drept exemplu următorul joc de cuvinte cu verbul „a fi”: Cine fură azi la primărie? – Fură primarul, fură secretarul, fură toți). Am exagerat zicând că fură toți. Sunt, bineînțeles, și oameni care nu fură.
Bineînțeles, se fură diferit. Cel mai mult fură cei ce se află deasupra omului simplu. Cu cât funcționarul e mai sus pe scara ierarhică, cu atât fură mai mult. Și e „normal”: un ministru sau un prim-ministru are mai multe posibilități de a fura decât, de exemplu, un primar.
Și gradul de corupție e diferit. Astfel, dacă un amărât de funcționar comunal sau municipal X poate fi mituit cu o sută de euro, la un prim-ministru nu poți intra decât cu o valiză de euro.
Dacă, precum spunea vicepreședintele american, corupția e o chestiune de patriotism, reiese că un individ cu cât urcă mai sus spre vârful piramidei Puterii, cu atâta este mai puțin patriot și mai puțin guvernat de principiile morale. Și cu adevărat, la noi, la Moldova, așa este. Urmăresc la marile sărbători religioase pe unii lideri politici care stau smirna cu lumânări în mână și-și fac cruce, ca să fie văzuți de popor la televizor. Să vadă că-s creștini. O specie aparte de „creștini” și de „patrioți”: care-s corupți și fură de pârâie Bugetul.
... Și, să mori de râs, nu alta, anume aceștia ne acuză pe noi de lipsă de patriotism doar pe motivul că nu susținem guvernarea și nu-i cântăm ode de laudă pentru cursul proeuropean promovat de ea... Deși, alți analiști, mai detașați de „povestea noastră de succes”, cred altceva. (În legătură cu vizita la București a lui Joe Biden, un analist politic de la România TV a afirmat că „liderii proeuropeni ai R. Moldova sunt jenant de penibili, slabi, ineficienți, corupți și nepregătiți să ducă R. Moldova în UE”).
De ce am scris aceste rânduri? Pentru a vă transmite convingerea mea că, pentru oamenii care nu fură, alegerile din toamna acestui an vor fi o chestiune de patriotism și o morală creștină.
Constantin Tănase
2014
|
Facultatea Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Administrative a USM, a anunșat cu profundă durere că s-a stins din viață doamna Angela Zubco, doctor, conferențiar universitar în cadrul Departamentului Științe Politice și Administrative, FRIȘPA.
( ) Citeşte tot articolulLiderul regimului de la Tiraspol minte în legătură cu cele 1800 de doze de vaccinuri pe care Chişinăul urmează să le trimită regiunii transnistrene. Cele 1800 de doze fac parte din lotul pe care Republica Moldova le-a primit drept donaţie din partea României, însă...
( ) Citeşte tot articolulSfantul Gherasim de la Iordan a trait in secolul al VII-lea. Dupa ce s-a calugarit, s-a retras in pustiul Tebaidei unde a intemeiat un asezamant monahal, prezent si in zilele noastre. Atat de mult s-a impartasit de viata dumnezeiasca, incat si fiarele salbatice i se supuneau. Din scrierea vietii...
( ) Citeşte tot articolulComisia pentru etică și disciplină din cadrul Uniunii Avocaților din Moldova a suspendat executarea propriei decizii din data de 7 decembrie 2020 privind retragerea licenței de avocat a lui Igor Popa.
( ) Citeşte tot articolulFiecare al doilea fumător care încearcă să renunțe la țigări se întoarce la vechiul obicei după o săptămână sau chiar mai puțin. Cel mai des fumătorii susțin că nu pot renunța la acest viciu din cauza lipsei de voință. Potrivit The Sun, 52 procente susțin că...
( ) Citeşte tot articolulAtacul a avut loc într-o localitate din sudul țării. Până la acest moment se știe doar că atacatorul a acționat singur, are aproximativ 20 de ani și i-a înjunghiat pe oameni pe stradă.
( ) Citeşte tot articolulZiua mondială a obezităţii este marcată anual, de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), la 4 martie, cu scopul de a atrage atenţia asupra pericolului pe care îl reprezintă obezitatea şi pentru a creşte gradul de conştientizare asupra importanţei prevenirii acestei...
( ) Citeşte tot articolulPrimele doze de vaccin Pfizer ar urma să ajungă în Republica Moldova în a doua jumătate a lunii martie, prin programul Covax al ONU, a anunţat preşedinta Maia Sandu, după o discuţie cu directorul regional al acestei companii, Sinan Atlig, transmite Agerpres.ro.
( ) Citeşte tot articolulPe 4 martie se împlinesc 44 de ani de la cutremurul din 1977, cel mai devastator seism din istoria recenta a României care a lăsat in urma peste 1.500 de morți, 11.000 de râniți si zeci de mii de clădiri prăbușite sau avariate.
( ) Citeşte tot articolulÎn Parlament a fost înregistrat oficial proiectul hotărârii privind constituirea Comisiei speciale pentru selectarea candidaților la funcția de Avocat al Poporului. Potrivit surselor din Parlament, aceasta comisie ar urma sa-l aleaga in funcția de Avocat al Poporului...
( ) Citeşte tot articolulOul este un produs deosebit de valoros pentru alimentaţia omului din cele mai vechi timpuri, datorită bogăţiei în factori nutritivi indispensabili organismului cât şi gradului ridicat de asimilare a nutrienţilor din compoziţia sa. Reţeta cu ouă fierte: Ouă umplute ...
( ) Citeşte tot articolulA fost reținut pentru „dezmembrarea teritorială intenţionată a R. Moldova”, însă o lună mai târziu a fost eliberat, iar cele peste 30 de volume din dosarul penal intentat pe numele său și-au pierdut urma. Chiar și așa, spun cei care l-au arestat și l-au anchetat...
( ) Citeşte tot articolulDe la înființarea sa Operatorul Portului Liber Internațional Giurgiulești este un client al BERD. Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) intenționează să lupte împotriva deciziei de instituire a administrării silite a activelor Danube...
( ) Citeşte tot articolul