Constantin Tănase

Cum putea fi demis Mihai Ghimpu cu voturile lui Voronin şi Lupu

Luând cuvântul înainte de votare, secretarul executiv al PCRM, Iurie Muntean, i-a rugat pe „colegii din PD” să nu trădeze idealurile stângii şi să nu se lase atraşi în tabăra „radicalilor de dreapta”. „Dacă nu veţi pune la vot demiterea lui Ghimpu, a spus Muntean, înseamnă că vă solidarizaţi cu acei duşmani ai statalităţii noastre care aici, în vorbe, sunt pentru statalitatea Moldovei, iar când se scapă peste ocean, în America, joacă „Hora Unirii”. În replică, liderul PD, Marian Lupu, a declarat că el niciodată n-a jucat „Hora Unirii” – nici la Chişinău, nici la Moscova, nici în SUA – şi că, fiind centrist, nu-l acceptă nici pe Voronin, nici pe Ghimpu. Fiind însă pus în situaţia de a alege între două rele, el alege răul cel mai mic, adică îl alege pe Voronin şi că este de acord să fie pusă la vot demisia lui Mihai Ghimpu.

Gestul lui Lupu a fost înalt apreciat de către deputaţii comunişti. Primul care a luat cuvântul a fost Voronin. „Eu întotdeauna am admirat curajul politic şi verticalitatea domnului Lupu. Regret mult şi sincer pentru nişte cuvinte spuse la ciudă că Lupu, chipurile, ar fi „doi metri de bâl-bâl”. Cuvinte de preţuire şi admiraţie la adresa lui Lupu au avut şi Grigore Petrenco, Eduard Muşuc, Igor Dodon ş.a.

După o pauză luată la solicitarea comuniştilor, Parlamentul şi-a reluat şedinţele în plen. La funcţia de preşedinte al Legislativului a fost înaintat Igor Dodon, care a fost votat cu 44 de voturi ale PCRM şi 15 voturi ale PD. Împotriva candidaturii lui Dodon, din fracţiunea comuniştilor, a votat Iurie Muntean. Într-o declaraţie făcută ulterior presei acesta a spus că Dodon este un carierist, e „omul lui Lupu” şi că, după ce va deveni preşedinte de parlament şi şef interimar al statului, o să le arate comuniştilor „o combinaţie din trei degete”. Muntean a mai spus că va abandona PCRM, dar că, deocamdată, cântăreşte în care partid să se înscrie. Ocupându-şi locul în prezidiul Parlamentului, noul spicher le-a mulţumit deputaţilor comunişti şi pedişti pentru încredere şi a promis că în câteva zile va forma un nou guvern…
………………………………………………………………………….

O glumă? Da, e o glumă. Însă ar fi putut să nu fie o glumă. Ieri, Alianţa a atârnat de un fir de păr. Dacă PD ar fi cedat presiunilor comuniştilor, totul s-ar fi întâmplat precum am descris mai sus. Atunci am fi fost mai fericiţi? R. Moldova ar fi pornit pe „calea cea dreaptă”? Atacat şi din dreapta, şi din stânga, Lupu nu s-a dovedit a fi „veriga slabă” a Alianţei. Rămânând fidel convingerilor sale, Lupu a ales, precum s-a exprimat el, „din două rele răul cel mai mic” – acesta fiind Ghimpu, în opinia lui… Nu e mult, dar nici chiar atât de puţin într-o lume în care principiile nu mai valorează prea mult.

Poziţia ocupată ieri de PD în Parlament trebuie să servească celorlalte componente ale Alianţei, dar şi presei, un îndemn la cumpătare şi responsabilitate politică. Diferite, pe alocuri antagoniste, incompatibile în anumite chestiuni politice şi ideologice, componentele Alianţei trebuie să dea dovadă de toleranţă, să lichideze deficitul de comunicare existent între ele. Avem în faţă două campanii politice extraordinar de responsabile – referendumul şi alegerile anticipate. Nu e timp pentru reglări de conturi în sânul Alianţei. Comuniştii sunt în agonie – să-i ajutăm să agonizeze în continuare, dar să nu-i readucem la putere din cauza rânzelor noastre moldoveneşti… Oare chiar nu am învăţat nimic în aceşti 20 de ani?!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *