Cultură

Copii romi din Franta sunt exclusi din scoli

Desi in Franta scolarizarea este obligatorie de la sase la saisprezece ani, indiferent de nationalitate sau de sex, mii de copii romi sunt exclusi de la scoala. Originare din Romania, Bulgaria sau din fosta Iugoslavie, familiile de romi au fost obligate sa-si paraseasca tara din motive economice sau din cauza discriminarilor cu caracter rasist, scrie ziarul L’Humanité.

Potrivit estimarilor, aproximativ 10.000-15.000 dintre aceste familii traiesc in Franta in locuinte ocupate ilegal si in ghetouri, fara apa si fara curent electric. Potrivit estimarilor, 5.000-7.000 copii din aceste familii vor ajunge la varsta de 16 ani, fara sa frecventeze scoala, chiar daca scolarizarea este obligatorie pentru toti copiii de la sase pana la saisprezece ani.

Potrivit unui recent studiu al organizatiei Romeurope, s-ar inregistra blocaje la toate nivelurile institutionale. Absenta de documente care sa ateste domiciliul, asigurarea sociala sau primirea de asistenta medicala este adesea invocata de unele primarii.

Potrivit ziarului, acesti copii sunt exclusi din scoli pentru ca inca exista multe prejudecati, chiar si la nivel inalt.

Dupa romanialibera.ro

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *