Atitudini

Chiar suntem gata de Europa?

Politicienii, în stilul lor cinic, au numit această întâlnire Marea Adunare Națională. Să fie și așa, deși încă nu e clar ce națiune a fost majoritară în această adunare: cea româno-moldovenească, cea rusă, sau poate cea găgăuză. Pe noi ne interesează altceva, suntem oare cu adevărat pregătiți pentru Europa? Și nu vorbesc doar de oamenii simpli, care încă nu au înțeles prea bine care-i șmecheria cu Europa asta. Vorbesc de tagma demnitarilor, judecătorilor și a politicienilor. Să-i luăm pe rând.

Cu ce vor intra țăranii noștri în Europa? Cu o agricultură pusă la pământ? Cu toaletele din curtea casei? Cu două biserici în fiecare sat și nici un spital normal? Le-a spus cineva acestor țărani că Europa are standardul său asupra produselor agricole? Știu oare ei că în Europa nu vor putea tăia porcul în ogradă și nu vor mai putea vinde carnea pe o tarabă murdară? Probabil nu știu, însă, cu siguranță vor în Europa. Vor să-și vadă rudele plecate de mult acolo, tot datorită vouă, stimați politicieni. Și apropo de politicieni, sunt oare ei gata să se conformeze cu standardele europene. Sunt gata să-și dea afară toți cumetrii, finii, nepoții, verișorii ș.a.m.d. și să angajeze oameni cu aptitudini profesionale? Sunt gata să nu mai ia mită și să facă pușcărie atunci când sunt prinși în flagrant? Sunt oare gata politicienii să-și dea demisia de onoare în cazul că o dau în bară? Nu cred!

Ne pornim în Europa cu papucii plini de glod. Reforma poliției, reforma justiției, sunt încă în stare de embrion la noi, însă vrem în Europa. Și până la urmă, ce le vom da noi europenilor? Ceva vin și câteva nuci? Ce bagaj cultural luăm încolo, dacă de cel românesc ne-am dezis. Ce cultură ne rămâne aici, în acest spațiu dintre Nistru și Prut. Mergem oare cu Cioclea în Europa, poetul mort de foame și tristețe, sau cu Vieru, poetul îngropat de calomniile conaționalilor săi? Sau poate cu Druță, cel care demult a ales Moscova?

Europa nu înseamnă doar regimul liberalizat de vize. Europa mai înseamnă și amenzi drastice pentru cea mai mică încălcare a legii. Europa înseamnă transparență guvernamentală. Europa înseamnă toleranță și cunoașterea a cel puțin două limbi. Europa înseamnă șoferii civilizați care nu te calcă pe zebră și nu parchează ca porcii. Europa înseamnă bărbați care nu-și snopesc soțiile și copiii în bătaie, iar dacă o fac, merg la pușcărie. Europa înseamnă spitale moderne și școli, nu biserici și mănăstiri. Europa nu ascunde demnitarii de Interpol, ci-i trage la răspundere.

Am fost bucuros să văd atâția oameni în PMAN în acea zi. Chiar dacă mulți din ei nu înțelegeau ce este Europa. Se vedea speranța în ochii lor, speranța într-o lume mai bună. În ochii politicienilor nu se vedea mai nimic, aceștia erau dosiți de ochelarii de soare și-i dădeau cu speech-urile integraționiste, neînțelese practic de nimeni. Cel mai josnic mi-a părut totuși speech-ul fostului premier Vlad Filat, care s-a transformat într-un Lăpușneanul și a zis că „dacă nu ne vrea Europa, noi o vrem”. Europa ne vrea, însă nu vrea judecători și polițiști corupți, spitale fără utilaj și drumuri medievale. Europa își are interesele ei geopolitice aici, și probabil că această aderare se va petrece indiferent dacă vrem noi asta sau nu. Nu am înțeles de ce la această Mare Adunare Națională nu a luat cuvântul și premierul Leancă – omul care a muncit cel mai mult pentru integrarea europeană. În schimb, premierul nostru a apărut la Euronews. Doar că, fraților, Europa nu înseamnă Euronews. Europa ar trebui să înceapă din casa fiecăruia. Însă până la urmă, dacă voi, stimați politicieni, sunteți gata de Europa, atunci suntem gata și noi.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *