Opinii și Editoriale

Cel ce judecă va fi judecat

 De multe ori aceste lovituri se întorc împotriva noastră. Pentru că vrând, nu cu dragoste, ci cu hotărâre, să îi îndreptăm pe cei care greșesc, ne trezim că nu facem altceva decât să înmulțim ura și judecata. Ca unii care cred că prin practicarea virtuții au drept mai mare de judecată.
Dacă eu știu mai bine, nu e de laudă, nu e nici de a-i da de rușine pe cei care nu știu. Fiindcă Iisus le spune limpede celor care au primit cuvântul Său: „Că de nu va prisosi dreptatea voastră mai mult decât a cărturarilor şi a fariseilor, nu veţi intra în împărăţia cerurilor.” (Matei 5; 20). Însă noi închidem ochii față de ceea ce ne judecă pe noi. Și anume cuvintele Evangheliei. Fiindcă toată judecata e acolo. Nu în mâinile noastre, destul de slabe și îndreptate spre păcat.

E dureros când creștinii se clevetesc între ei sau îi clevetesc pe cei de lângă ei, e greșit ca un creștin să spună cine e cel care greșește, fiindcă tot din Evanghelie știm că Dumnezeu toată judecata a dat-o Fiului Său, Iisus Hristos (Ioan 5; 22).

Și atunci, dacă rostirea limpede a poruncii „nu judecați” nu ne lămurește sau ne lasă impresia că avem portițe de scăpare, vă recomand să citim împreună un cuvânt al Patericului egiptean, care ne spune limpede de ce nu avem voie să judecăm:

„Un oarecare bătrân mare ședea în Siria, între hotarele Antiohiei și avea un frate, care era gata să judece, de vedea pe vreun frate greșind. Deci, de multe ori îl învăța pe dânsul bătrânul, grăind: cu adevărat, fiule, te înșeli și-ți pierzi sufletul, de vreme ce nu știe nimeni ce este în om, decât duhul care este într-însul. Căci de multe ori înaintea oamenilor fac fapte rele, iar în taină se pocăiesc înaintea lui Dumnezeu. Păcatul îl vedem, dar pocăința și faptele cele bune ce le-au făcut, numai Dumnezeu le știe. Pentru aceasta și cu ochii de vei vedea pe om păcătuind, nici cât de puțin nu-l judeca pe el, că numai unul Dumnezeu este Judecător. Că tot omul ce judecă pe altcineva, se află ca un antihrist al lui Hristos de vreme ce I-a răpit dregătoria și stăpânirea ce I-a dat Tatăl, făcându-se el judecător mai înainte decât Dânsul.”

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *