Sănătate

Ceaiul de Guayusa: beneficii şi pericole care apar dacă este consumat în exces

Guayusa (Ilex guayusa) este un arbore din pădurea Amazonului, ale cărui frunze sunt folosite încă din antichitate datorită beneficiilor pentru sănătate şi proprietăţilor antioxidante şi antiinflamatorii. În prezent, ceiurile de Guayusa sunt tot mai populare, dar în acelaşi timp nu ar trebui să neglijăm potenţialele efecte negative pe care le pot avea asupra organismului.

Ce este Guayusa?
Arborii de Guayusa pot ajunge la dimensiuni de 6-30 de metri înălţime şi produc frunze alungite de un verde aprins. Deşi cresc în pădurea Amazonului, această specie este foarte cultivată şi în Ecuador. În mod tradiţional, frunzele sunt culese, puse la uscat şi fierte pentru a obţine ceaiul de plante. În prezent se găseşte pe piaţă şi sub formă de pudră sau extract de Guayusa, folosit de cele mai multe ori în băuturi energizante sau ceaiuri comerciale. Guayusa conţine o concentraţie semnificativă de cofeină şi este o sursă bogată de antioxidanţi şi alţi compuşi benefici.

Guayusa: beneficii pentru sănătate
Îmbunătăţeşte dispoziţia şi nivelul de concentrare. Pentru că Guayusa conţine o cantitate impresionantă de cofeină, acesta este cunoscut şi ca stimulant, deoarece oferă o cantitate de cofeină similară cafelei.

Este bogat în antioxidanţi. Ceaiul de Guayusa este bogat în antioxidanţi, aceste substanţe reducând stresul oxidativ prin reducerea radicalilor liberi din corp. Astfel scade riscul apariţiei anumitor boli cronice.

Stabilizează nivelul de zahăr din sânge. Dacă organismul tău nu poate transporta zahărul din sânge în celulele din corp, nivelul glicemiei creşte, iar această problemă lăsată netratată poate duce la afecţiuni precum diabetul de tip 2. Guayusa poate reduce nivelul glicemiei, suprimând apetitul şi reducând totodată greutatea corpului.

Ideal pentru slăbit. Datorită conţinutului ridicat de cofeină, Guayusa ajută la scăderea în greutate. Este un stimulant natural care accelerează metabolismul, crescând numărul de calorii arse de corp.

Guayusa: pericole la care te expui dacă bei prea mult
În general, Guayusa este destul de sigură, dar consumată în exces poate produce simptome precum stări de anxietate, insomnie şi nelinişte. În plus, compuşii care se regăsesc în ceaiul de Guayusa pot interfera cu absorbţia de fier şi pot fi un declanşator al stărilor de greaţă, mai ales dacă este consumat pe stomacul gol.

Cum se prepară ceaiul de Guayusa
Ceaiul de Guayusa este foarte uşor de preparat şi poate fi servit cald sau rece, cu gheaţă. Pentru că are un conţinut crescut de cofeină, recomandat este să nu-l consumi înainte de culcare.

Mod de preparare: ai nevoie de 2 grame de frunze de Guayusa. Pune-le într-o cană şi toarnă 240 ml de apă fiartă. Lasă-l la infuzat timp de 5-7 minute, apoi dă-l printr-o strecurătoare.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *