Editorial

Ce spune şi ce fumează Filat

Comisarul european pentru Energie, Günther Oettinger, a făcut un apel la statele membre UE să sprijine R. Moldova în cazul şantajului practicat în domeniul energiei. Dacă vă amintiţi, solicitarea Moscovei pentru premierul Vlad Filat a fost ca R. Moldova să renunţe la paşii către politica energetică comună a UE în schimbul unei reduceri a preţului la gazele naturale.

Comisarul european Gunther Oettinger a folosit cuvinte dure referitoare la Moscova în cadrul unei conferinţe organizate de European Voice.
Oficialul de la Bruxelles a calificat oferta Moscovei drept şantaj curat şi a subliniat că modul în care Rusia tratează R. Moldova este inacceptabil. Calea de acţiune sugerată a fost ca statele membre UE să adopte o strategie comună puternică în acest caz şi să transmită un mesaj clar care să aibă ca efect anularea ameninţărilor Rusiei. Mesajul de la Bruxelles nu este unul întâmplător: oficialii Uniunii doresc să apere Comunitatea Energetică. Există deja exemplul Belarusului, care a refuzat intrarea în această comunitate şi a primit drept recompensă o reducere la preţurile gazelor naturale.

Este extrem de tentantă strategia tradiţională la Chişinău „mielul blând suge de la două oi”, însă există şi riscuri într-o astfel de abordare, mai ales pe termen lung. Premierul Vlad Filat a lăsat să se înţeleagă că parcă ar fi de acord cu solicitările Moscovei şi a fost sprijinit rapid de Marian Lupu. Problema ofertelor de la Moscova este că nu sunt pur comerciale, orice negociere energetică vine la pachet cu condiţionări politice – unele publice, cele mai multe mai puţin publice. Orice şantaj acceptat uşurează drumul către următorul şantaj şi tot aşa. La Moscova strategia „dezbină şi stăpâneşte” a devenit un fel de a doua natură a diplomaţiei. Este clar că R. Moldova nu poate rezista singură, însă poate să reziste alături sau într-o perspectivă mai îndelungată din interiorul Uniunii Europene. Iar la Bruxelles există destule mecanisme care oferă posibilităţi de rezistenţă.

Investigaţia europeană asupra practicilor monopoliste şi discreţionare ale „Gazprom”-ului va avea efecte în mai puţină vreme decât se aşteaptă unii. Începerea exploatării gazelor de şist şi a rezervelor din Marea Neagră poate schimba echilibrul actual în care Rusia poate face presiuni şi poate şantaja. Actualul sistem politic al Moscovei este construit pe baze fragile – pe de o parte, ameninţarea nucleară şi a unei armate puternice, pe de alta, exportul discreţionar al resurselor minerale care asigură fluxul financiar şi surplusul pentru controlul cererilor sociale. Pe termen lung această arhitectură nu este sustenabilă pentru simplul motiv că epoca hidrocarburilor începe să apună. Poate că ar fi timpul ca R. Moldova să reziste acestui şantaj energetic – nu neapărat cu surle şi trâmbiţe, dar conform strategiei constatate de Tudor Arghezi, după ce a ascultat un discurs proletcultist al lui Zaharia Stancu, mare fumător de ţigări Kent: „Una spui şi alta fumezi”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


George Damian

George Damian este ziarist din anul 2001. A scris sau încă scrie pentru ZIUA, Deutsche Welle, Puterea, Magazin Istoric, Historia, Times New Roman, Timpul - Chișinău, Adevărul și moldNova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *