Finanţe

Câţi bani a primit Tiraspolul din partea Moscovei, în ultimul an

În nouă luni ale acestui an, suma cheltuielilor, acoperite din ajutorul umanitar tradițional din partea Moscovei a fost de 2,44 milioane de ruble transnistrene, sau puţin peste 4,4 milioane de lei. Banii au fost destinaţi pentru acoperirea majorării pensiilor. Datele au fost prezentate de aşa-numitul guvern al regiunii spre examinare Sovietului Suprem.

În timp ce administrația de la Tiraspol vorbește despre o susţinere tot mai mare din partea Moscovei, datele oficiale arată cu totul altfel. În perioada ianuarie-septembrie 2014, Rusia a acordat regiunii aproape 40 de milioane de lei. În primele nouă luni ale 2013, suma a fost de 45 de milioane, de zece ori mai mult decât anul acesta.

În acelaşi timp, în nouă luni ale lui 2015, cheltuielile planificate din bugetul regiunii au fost acoperite doar în proporție de 59 la sută şi au constituit aproape 2,7 miliarde de lei. 

În pofida crizei, cheltuielile pentru apărare au fost finanțate în proporţie de 71 la sută și au fost de peste 440 de milioane de lei. Asta în timp ce pentru sănătate și politici sociale au fost alocate 58 și, respectiv, 45 la sută, din cheltuielile planificate, sumele fiind de 462 și 472 de milioane de lei. Potrivit raportului, în mare parte aceasta situație este din cauza situației politice și economice dificile din regiune.

În acelaşi timp, în nouă luni ale acestui an, veniturile în bugetul regiunii au scăzut cu 27 la sută în comparație cu aceeași perioada a anului trecut și au constituit peste 1,9 miliarde de lei.

Din cauza situaţiei economice precare, în acest an, bugetarii din regiunea transnistreană au primit salarii doar în proporție de 70 la sută și abia din 1 noiembrie lefurile sunt achitate în proporție de 90 la sută. În prezent, doar vârstnicii primesc pensiile integral.

Sursa: publika.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *