Economie

Care sunt cele mai prospere state din lume. Norvegia nu mai este pe primul loc

Totalul finanţelor dintr-o ţară reprezintă într-adevăr un factor în ceea ce priveşte prosperitatea, dar Institutul Legatum ia în calcul mult mai mulţi factori.

Organizaţia are în vedere 104 variabile în elaborarea listei. Variabilele includ indicatori tradiţionali precum PIB-ul, numărul de oameni din piaţa muncii, dar şi statistici detaliate precum numărul de servere securizate pe care le deţine o ţară, sau cât de odihniţi se simt oameni în viaţa de zi cu zi.

Variabilele sunt împărţite apoi în nouă subindexuri: calitate economică, mediu de afaceri, guvernare, educaţie, sănătate, siguranţă, libertate personală, capital social şi mediu natural. 

Indexul are în considerare 149 de state din lume. În ultimii 7 ani, Norvegia a ocupat locul 1 al clasamentului, dar statistica pentru 2016 arată o surpriză, încât cel mai prosper stat este altul.

Marea Britanie, în ciuda Brexitului, a avansat de pe pozitia 15 în anul 2015, pe locul 10 în indexul pe anul trecut. Cea mai bună variabilă a fost mediul de afaceri, fiind pe locul 5 în această privinţă.

Pe locul 9 se situează Danemarca, cu standarde înalte în ceea ce priveşte nivelul de trai, şi cu un scor ridicat în privinţa securităţii şi siguranţei.

Suedia, a căzut de pe locul al 5-lea pe locul al 8-lea, păstrând totuşi un scor ridicat în ceea ce priveşte calitatea economică şi guvernarea.

Olanda, se situează pe locul 2 în lume la educaţie şi calitate economică, înregistrând astfel locul 7 mondial în topul Legatum al Prosperităţii.

Australia se face remarcată prin nivelul de trai al cetăţenilor, dar şi prin capitalul social, care este al doilea ca mărime din lume, astfel statul situându-se pe locul 6 mondial.

Canada înregistrează o creştere masivă în prosperitate, de la an la an, fiind pe locul 5. Conform Institutului, statul canadian este al 3-lea din lume la nivelul de capital social şi la mediul de afaceri, şi al doilea în privinţa libertăţii personale.

Elveţia, care se încadrează mereu printre cele mai prospere ţări, este locul 1 în lume la educaţie şi locul 3 la sănătate, per total fiind pe locul 4 mondial.

Finlanda este în top 3, prezentând cea mai bună şi eficientă guvernare din lume.

Pentru 7 ani consecutiv, Norvegia a fost cea mai prosperă ţară din lume, dar anul acesta a fost depăşită, nefiind mai sus de locul 3 în niciuna dintre variabile.

Noua Zeelandă a devenit oficial cea mai prosper stat din lume, potrivit studiului făcut de Legatum. Este pe locul 1 mondial în privinţa capitalului social şi al calităţii economice şi pe locul 2 la guvernare şi profitabilitatea mediului de afaceri.

zf.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *