Astăzi 26 Septembrie 2020, Sâmbătă - Ultima actualizare la 25 Septembrie 2020
Abonamente

Economie 11 August 2020, ora 07:34

Belarus, o ţară săracă şi mică condusă de un dictator la care UE nu poate rămâne indiferentă: ce se întâmplă acolo are impact asupra geopoliticii locale, puterii din Rusia şi importurilor de petrol şi gaze naturale

Marime Font

Foto: simbol

Pandemia şi alegerile prezidenţiale din Bielorusia au reamintit europenilor că această ţară există. Dincolo de amu­za­mentul provocat de remarcile preşedin­telui reales Aleksandr Lukaşenko, ultimul dictator al Europei, despre coronavirus, cum că acesta poate fi ţinut la distanţă prin munca la câmp şi vodcă, statul cu nici zece milioane de locuitori prezintă interes pentru Uniunea Europeană pe mai multe fronturi: geopolitică, Rusia şi importurile de petrol şi gaze naturale.

Bielorusia este o economie mică, săracă, în criză, însă este un stat tampon între Rusia şi NATO, este una din ţintele Parteneriatului Estic prin care UE a încercat să-şi extindă influenţa în fostul spaţiu sovietic, dar face parte din Uniunea Eurasiatică, răspunsul Rusiei la piaţa comună europeană, este dependentă comercial şi energetic de Rusia, încearcă o reorientare spre China pentru bani şi trece printr-o criză politică.

Apoi, uneori, Lukaşenko i se opune lui Vladimir Putin, iar analiştii spun că preşedintelui rus urmăreşte cu mare atenţie situaţia politică şi socială din ţara vecină - marcată de o ascensiune fără precedent a opoziţiei şi proteste de stradă de amploare - deoarece ar putea deveni un exemplu pentru ruşi. De asemenea, Bielorusia este pe ruta unor conducte de petrol şi gaze naturale importante pentru Europa.

Loading...


Andreas Kluth, comentator la Bloomberg, la publicaţia germană Handelsblatt şi la The Economist, apreciază că în ceea ce priveşte situaţia politică din Bielorusia, Uniunea Europeană nu are nicio opţiune mai bună în afară de a-l sprijini pe dictator, riscul fiind ca altfel Rusia să se simtă invitată să se amestece, agresiv, în treburile interne ale vecinului, ceea ce ar putut sfârşi în „Ucraina 2.0“.

El face referire la încercarea Occi­den­tului de a sprijini con­solidarea demo­cra­ţiei în Ucraina sol­dată cu anexarea Crimeei de căre Rusia şi un război hibrid în estul ţării între armata guver­nu­lui de la Kiev şi trupe separatiste sus­ţinute de Moscova.

Bielorusia are în faţă un „război hibrid“, a declarat Lukaşenko săptămână trecută, înainte de alegerile din weekend pe care le-a câştigat cu un scor de 80%, demn de un regim închis şi autoritar şi pe care opoziţia, oprimată, îl contestă chiar şi cu proteste violente în stradă.

Astfel de proteste erau până acum câţiva ani ceva de neconceput în Bielorusia, unde Lukaşenko conduce de 26 de ani. În lungul şi emoţionantul discurs către popor de dinainte de alegeri, „dictatorul“ a lăudat alianţa cu Rusia, dar a acuzat Moscova că a minţit în legătură cu 33 de presupuşi mer­cenari ruşi ares­taţi sub amenin­ţarea ar­melor undeva lângă ca­pitala Minsk, amin­teşte Deutsche Welle. Gu­vernul bielorus sus­ţine că ruşii au fost aduşi acolo pentru a de­stabiliza ţara îna­in­te de alegeri. Liderul de la Minsk a spus că arestaţii plă­nuiau o „revoluţie colorată“ (după modelul revol­telor populare din Ucraina, Georgia sau Kîrghizstan) şi a respins explicaţia Moscovei că indivizii ar fi fost în drum spre Istanbul.

De asemenea, Lukaşenko şi-a reiterat avertis­men­tul că nu va permite proteste antiguverna­men­tale precum Euromaidanul din Ucraina în timpul ale­gerilor sau în zilele de după, notează Radio Europa Liberă. „Rusiei îi este teamă să ne piardă deoarece în afară de noi nu mai are niciun aliat apropiat“, a afirmat dictatorul.

Relaţiile dintre Rusia şi Bielorusia s-au răcit după ce, în contextul unor discuţii despre o posibilă inte­­grare a celor două economii, Lukaşenko a arătat pu­­ţin entuziasm, temându-se că îşi va pierde funcţia şi chiar ţara, iar Moscova a retras condiţiile privile­giate sub care vindea petrol partenerului ei. Econo­mia bielorusă este puternic depedentă de exporturile agri­cole ruseşti şi, mai important, de importurile ief­tine de petrol ru­sesc pe care rafinăriile bieloruse îl ra­fi­­nea­ză, pro­du­sele ast­fel obţinute fiind exportate la preţuri europene.

Rafinăriile sunt calibrate pentru procesarea petro­lului rusesc, iar una dintre ele este deţinută în parte­neriat de Gazprom Neft şi Rosneft.

Peste 20% din exporturile Bielorusiei sunt produse din ţiţei. Ţara face parte din Uniunea Vamală cu Rusia şi de aceea s-a calificat mult timp pentru importuri fără taxe.

Însă Kremlinul reformează sistemul de taxe în comerţ pentru maximizarea veniturilor din producţia internă de petrol micşorând taxele de export. Aceasta înseamnă că Bielorusia ar cumpăra petrol rusesc la preţul pieţei, nu subvenţionat, şi nu va mai putea exporta la preţuri mai mici decât cele ale Rusiei. Astfel, Minskul a cerut Moscovei compensaţii pentru rafinăriile sale.

Perspectivele sunt sumbre pentru economia bielorusă: recesiune acută, venituri la buget mai mici şi reducerea nivelului de trai. Tensiunile sociale vor creşte. Lukaşenko a încercat să reducă dependenţa de Rusia cu importuri din Venezuela în 2011-2012, Iran în 2017 şi cu SUA anul acesta. În acest context, cum s-a poziţionat Rusia faţă de alegerile pentru preşedinte din Bielorusia? se întreabă Radio Europa Liberă. „Geografia, semnificaţia şi simbolismul Bielorusiei înseamnă că ce se întâmplă acolo are împortanţă mai mare pentru puterea de la Kremlin decât ce se întâmplă în alte părţi“, spune Nigel Gould-Davies, fost ambasador britanic la Minsk. „Bielorusia n-a mai trecut prin astfel de momente din anii 1990. Cum ar arăta la Moscova dacă un lider autoritar care domneşte de mult timp într-un stat slav, cu o economie în declin, are probleme şi se confruntă cu o mişcare de opoziţie? Şi cu alegeri libere şi cinstite? Ar fi un exemplu rău pentru Putin“, a explicat diplomatul. Bielorusia are graniţă cu trei state membre ale UE şi NATO „ Polonia, Lituania şi Letonia. De asemenea, se învecinează cu Ucraina, deja destabilizată politic şi economic de Rusia. Circa 10% din petrolul importat de UE vine prin oleoductul Drujba (Prietenie) care trece prin Bielorusia. Conducta aprovizionează Germania, Polonia, Slovacia, Ungaria şi Cehia. În plus, prin Bielorusia trece gazoductul Yamal-Europa care acoperă cu gaze ruseşti peste 6% din consumul european.

https://www.zf.ro/ 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 25 Septembrie 2020, ora: 18:10

La furat slogane

La furat slogane

 Actul de însușire a unor lucruri care nu-ți aparțin este unul condamnabil sub toate formele și trebuie tratat de cele mai multe ori cu Codul Penal pe masă. Asta, cînd e vorba de un sac cu bani sau de un cal, sau de un autoturism, sau de… orice altceva.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Septembrie 2020, ora: 17:33

Alexandru Tănase Reforma justiției: între ineptocrație și demagogie

Reforma justiției: între ineptocrație și demagogie

Parcurgem cu toții timpuri stranii, marcate de o involuție dramatică a valorilor, fapt care afectează fiecare aspect al existenței noastre. Datorită acestei involuții, limbajul sociologic și politologic anglo-saxon a dat naștere relativ recent unui termen nou, cel de...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 25 Septembrie 2020, ora: 15:32

VIDEO Un deputat din Argentina a început să-i sărute sânii soției în timpul sesiunii online a parlamentului

VIDEO Un deputat din Argentina a început să-i sărute sânii soției în timpul sesiunii online a parlamentului

Un deputat argentinian a fost suspendat joi pentru că, în timpul unei sesiuni parlamentare prin videoconferinţă, a apărut într-o postură indecentă alături de soţia sa, începând la un moment dat să-i sărute sânii. Videoclipul cu scena respectivă a devenit...

( ) Citeşte tot articolul

Externe 25 Septembrie 2020, ora: 15:23

Nepotul lui Pablo Escobar a găsit 18 MILIOANE de dolari ascunşi în peretele unui apartament

Nepotul lui Pablo Escobar a găsit 18 MILIOANE de dolari ascunşi în peretele unui apartament

 Nicolas Escobar a afirmat că o „viziune” i-a spus exact unde să caute banii în apartamentul din Medellin, relatează presa locală, potrivit Tvr.ro. Nicolas Escobar, nepotul lui Pablo Escobar, a declarat presei columbiene că nu a fost prima dată când a găsit...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 25 Septembrie 2020, ora: 15:14

Horoscopul zilei de azi VINERI 25 SEPTEMBRIE 2020. Cine este adversarul tău?

Horoscopul zilei de azi VINERI 25 SEPTEMBRIE 2020. Cine este adversarul tău?

 Luna este inca in Capricorn, iar impreuna cu Jupiter, Neptun, Pluto si Saturn, iti dau puterea sa iti urmaresti obiectivele. Te simti ca un luptator Kung Fu: puternic, autoritar. Dar cine este adversarul tau?

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 25 Septembrie 2020, ora: 15:10

Cea mai sănătoasă REȚETĂ de pastă de roșii. Câtă sare trebuie să pui, de fapt

Cea mai sănătoasă REȚETĂ de pastă de roșii. Câtă sare trebuie să pui, de fapt

 Pasta de roșii este aproape nelipsită din gastronomia românească. Însă, dacă vrei să te bucuri de aroma curată, nemodificată de ingrediente adăugate în timpul fabricării în masă, trebuie să renunți la varianta din magazine. Cea mai sănătoasă rețetă...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 25 Septembrie 2020, ora: 15:07

Putin i-ar fi spus lui Macron că Navalnîi s-a otrăvit singur cu otrava militară numită noviciok

Putin i-ar fi spus lui Macron că Navalnîi s-a otrăvit singur cu otrava militară numită noviciok

 Vladimir Putin i-ar fi spus lui Emmanuel Macron, în cadrul unei conversații telefonice recente, că opozantul rus Alexei Navalnîi s-ar fi otrăvit singur cu noviciok, scrie The Moscow Times.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 25 Septembrie 2020, ora: 14:56

Incendiu la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” din Chişinău. Ministrul român al Culturii: Vom căuta să oferim ajutor

Incendiu la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” din Chişinău. Ministrul român al Culturii: Vom căuta să oferim ajutor

 Un incendiu produs joi la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” din Chişinău a afectat o suprafaţă de aproximativ 3.500 de metri pătraţi, iar clădirea simbol a capitalei Moldovei este închisă pentru o perioadă nedeterminată, a anunţat vineri Ministerul...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 25 Septembrie 2020, ora: 14:50

Prognoza METEO pentru luna octombrie. Când loveşte frigul

Prognoza METEO pentru luna octombrie. Când loveşte frigul

Pentru astăzi, meteorologii anunță cer parțial acoperit de nori și maxime termice ale aerului de +23..+26 de grade Celsius în nord, +24..+27 grade în centru și +25..+28 de grade în sud.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 25 Septembrie 2020, ora: 14:39

VIDEO Atac cu cuțitul lângă vechea redacție Charlie Hebdo: Patru persoane au fost rănite, două ar fi jurnaliști. Un suspect a fost reținut

VIDEO Atac cu cuțitul lângă vechea redacție Charlie Hebdo: Patru persoane au fost rănite, două ar fi jurnaliști. Un suspect a fost reținut

 Un atac cu armă albă a avut loc vineri dimineață în apropierea vechii redacții Charlie Hebdo, patru persoane fiind rănite, dintre care una ar fi în stare gravă, transmite BFMTV. Un suspect a fost reținut de poliție.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 24 Septembrie 2020, ora: 15:02

FOTO / INCENDIUL de la Filarmonică ia AMPLOARE. A căzut tavanul sălii principale. Pompierii continuă să lupte cu flăcările

FOTO / INCENDIUL de la Filarmonică ia AMPLOARE. A căzut tavanul sălii principale. Pompierii continuă să lupte cu flăcările

Incendiul de la Filarmonica Națională ia amploare. Potrivit informațiilor, a căzut tavanul de la sala principală a Filarmonicii, iar pompierii au fost retraşi de pe acoperişul clădirii, fiind pericol pentru viaţa lor. Deocamdată, incendiul nu a fost localizat, intervenţia este...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Septembrie 2020, ora: 09:33

Bulgaria a expulzat doi diplomați ruși, suspectați că s-au implicat în acțiuni de spionaj. Aceștia căutau informații clasificate despre planurile de modernizare a armatei bulgare și despre întreținerea echipamentelor militare

Bulgaria a expulzat doi diplomați ruși, suspectați că s-au implicat în acțiuni de spionaj. Aceștia căutau informații clasificate despre planurile de modernizare a armatei bulgare și despre întreținerea echipamentelor militare

Bulgaria a expulzat doi diplomați ruși pe care procurorii îi suspectează că au fost implicați în acțiuni de spionaj. Cei doi diplomați ruși au fost somați să părăsească Bulgaria în 72 de ore, a declarat miercuri ministerul de externe, conform Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Septembrie 2020, ora: 08:59

Fără comentarii: Dimitrie Cantemir despre islam

Fără comentarii: Dimitrie Cantemir despre islam

Din Precuvântarea la Sistemul sau întocmirea religiei Muhammedane:

( ) Citeşte tot articolul

Externe 24 Septembrie 2020, ora: 08:38

Publicaţia Charlie Hebdo, ameninţată din nou de Al Qaida: media franceze lansează un apel la mobilizare

Publicaţia Charlie Hebdo, ameninţată din nou de Al Qaida: media franceze lansează un apel la mobilizare

 O sută de mass-media publică miercuri în Franţa o scrisoare deschisă în care lansează un apel la mobilizare în favoarea libertăţii de expresie în sprijinul săptămânalului Charlie Hebdo, care a fost ameninţat din nou de Al Qaida după retipărirea...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 24 Septembrie 2020, ora: 08:03

Filat ar fi furat 100 de milioane de euro; „O parte din acești bani sunt stocați acum în Europa și Africa”. „Plahotniuc îi organiza mese cu prieteni în penitenciar și îi trimitea cadouri de Crăciun”

Filat ar fi furat 100 de milioane de euro; „O parte din acești bani sunt stocați acum în Europa și Africa”. „Plahotniuc îi organiza mese cu prieteni în penitenciar și îi trimitea cadouri de Crăciun”

„Filat a furat suma de 100 de milioane de euro din băncile moldovenești cu ajutorul lui Șor. O parte din acești bani sunt stocați acum în Europa și în Africa. O altă parte de bani au fost și în Turcia, însă după câte am înțeles sunt deja...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Septembrie 2020, ora: 07:50

GALERIE FOTO/VIDEO. Bandiții lui Lukașenko i-au bătut și arestat pe protestatarii care au ieșit în stradă împotriva sângerosului dictator

GALERIE FOTO/VIDEO. Bandiții lui Lukașenko i-au bătut și arestat pe protestatarii care au ieșit în stradă împotriva sângerosului dictator

După ce Lukașenko și-a organizat o inaugurație în secret, bielorușii au ieșit din nou în stradă. De această dată forțele de ordine au fost mai agresive decât de obicei.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 24 Septembrie 2020, ora: 07:04

Ce spune cafeaua preferată despre tine

Ce spune cafeaua preferată despre tine

 Chiar daca nu exista cifre oficiale, cafeaua este una dintre cele mai apreciate bauturi din intreaga lume. Cafeaua nu doar ca le ofera oamenilor plusul de energie necesar inceperii unei noi zile de munca, insa dezvaluie o multime de lucruri despre personalitatea celor care o consuma,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Septembrie 2020, ora: 06:13

investigație CONTRABANDĂ DE MILIOANE / Transnistrenii de la Sheriff-ul au importat combustibil de 100 de milioane de dolari fără să plătească accize și impozite în R. Moldova

CONTRABANDĂ DE MILIOANE / Transnistrenii de la Sheriff-ul au importat combustibil de 100 de milioane de dolari fără să plătească accize și impozite în R. Moldova

Separatiștii transnistreni a cumpărat combustibil din UE și l-au introdus în R. Moldova ilegal, fraudând bugetul cu sute de milioane.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 24 Septembrie 2020, ora: 05:00

ISTORIE / TOP 3 victorii ale ARMATEI ROMÂNE

ISTORIE / TOP 3 victorii ale ARMATEI ROMÂNE

De la înfiinţarea statului naţional suveran şi independent România, Armata Română nu s-a implicat în multe conflicte regionale sau internaţionale. 

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 24 Septembrie 2020, ora: 04:54

Horoscopul zilei de azi JOI 24 SEPTEMBRIE 2020. Cum acționezi acum?

Horoscopul zilei de azi JOI 24 SEPTEMBRIE 2020. Cum acționezi acum?

 Mercur din Balanta face opozitie cu Marte retrograd in Berbec si iti deschide calea catre negociere. Patrarul de Luna in Capricorn iti arata ca o situatie de criza trebuie rezolvata. Cum actionezi?

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 24 Septembrie 2020, ora: 04:29

Cum a fost ciopârţit şi batjocorit Nicolae Iorga de un grup de legionari

Cum a fost ciopârţit şi batjocorit Nicolae Iorga de un grup de legionari

Istoricul botoşănean Nicolae Iorga a fost considerat un titan al culturii româneşti interbelice. Cu toate acestea, şi-a găsit sfârşitul la marginea unei păduri, batjocorit şi apoi ucis cu bestialitate. Vă prezintăm radiografia asasinatului celebru.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Septembrie 2020, ora: 01:44

Prima femeie care a murit pentru Hristos – Calendar creștin ortodox: 24 septembrie

Prima femeie care a murit pentru Hristos – Calendar creștin ortodox: 24 septembrie

Sfânta Întâia Muceniță Tecla, cea Întocmai cu Apostolii, s-a născut în Iconia (astăzi Konya, în Turcia) în prima jumătate a secolului I d.Hr.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Septembrie 2020, ora: 01:22

Șeful OMV, Rainer Seele, e vizat de o plângere la parchetul anti-corupție din Austria. El e acuzat de abuz de încredere și acceptarea de foloase într-o tranzacție uriașă cu fondul de investiții Mubadala din Abu Dhabi

Șeful OMV, Rainer Seele, e vizat de o plângere la parchetul anti-corupție din Austria. El e acuzat de abuz de încredere și acceptarea de foloase într-o tranzacție uriașă cu fondul de investiții Mubadala din Abu Dhabi

Rainer Seele, CEO-ul companiei austriece OMV, care controlează Petrom, este vizat de o plângere depusă de un whistleblower la parchetul anticorupție din Austria, transmite publicația locală Kurier. Plângerea a fost confirmată de un purtător de cuvânt al parchetului, care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Septembrie 2020, ora: 12:27

Ceban, către Nagacevschi: Pute în sistemul judecătoresc

Ceban, către Nagacevschi: Pute în sistemul judecătoresc

Lista agenților economici din Capitală care încalcă normele va fi făcută publică, pentru ca cetățenii să poată vedea cine se face vinovat pentru mirosul insuportabil.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Septembrie 2020, ora: 12:03

„Viitorul nicotinei”: Specialiști de talie internațională au discutat rolul nicotinei în reducerea bolilor asociate fumatului

„Viitorul nicotinei”: Specialiști de talie internațională au discutat rolul nicotinei în reducerea bolilor asociate fumatului

Nicotina este unul dintre produsele nocive, eliminate prin fumul țigării în timpul arderii. În același timp, împreună cu nicotina, se elimină o serie de substanțe dăunătoare sănătății. Nicotina creează dependență, dar nu este direct responsabilă de provocarea...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)