Astăzi 11 Iulie 2020, Sâmbătă - Ultima actualizare la 10 Iulie 2020
Abonamente

Actualitate 21 Februarie 2018, ora 09:08    Din editia print

BĂTAIE PE BANII RUȘILOR: Separatiștii de la Tiraspol îi sapă groapa lui Dodon

Marime Font

Deranjat că ar putea pierde sprijinul Moscovei, președintele R. Moldova îi acuză nu doar pe unioniști, dar și pe transnistrenii susținuți de ruși.

Săptămâna trecută, președintele prorus Igor Dodon, care, la început de mandat, își cerea scuze de la agresorii poporului său și se lăuda că are susținerea acestora, s-a plâns în cadrul unui interviu, acordat unui post de televiziune transnistrean, că mass-media din regiune îl critică prea des, încât i se creează impresia că Tiraspolul și-ar dori să aibă un guvern proromân la Chișinău. Pornind de la aceste declarații, TIMPUL a încercat să afle de la mai mulți comentatori și oameni politici de la Chișinău de ce autoritățile neconstituționale de peste Nistru nu-l înghit pe „fanul lui Putin”, de ce acesta își spală păcatele politice pe seama unioniștilor și la ce bun îi servesc declarațiile de statalitate.

„El vrea să pună un semn de egalitate între unioniști și separatiști”

Loading...


Anatol Țăranu, analist politic:
- Transnistrenii se consideră o entitate distinctă în raport cu R. Moldova, iar Dodon permanent articulează necesitatea reunirii Basarabiei și a Transnistriei, chiar dacă o face cu gândul de a federaliza R. Moldova. Din acest punct de vedere, șeful statului este un obiect de critică pentru ei. Nici Rusia nu are mare încredere că Dodon va reuși să-și realizeze planurile, de aceea preferă să aibă un as mai sigur în mânecă - Transnistria. Iar declarația precum că transnistrenilor le-ar conveni o posibilă reunire a R. Moldova cu România nu este decât o propagandă în stil dodonist. Șeful statului încearcă să treacă pe seama unioniștilor eșecul politicilor de reîntregire teritorială a R. Moldova. În acest mod, el vrea să pună un semn de egalitate între unioniști și separatiști, spunând că ei lucrează pentru o cauză comună. Este o minciună pe care Dodon o profilează pentru a-și promova interesele politice. În general, socialiștii se tem de creșterea aderenței la ideea unionistă în R. Moldova, de aceea și declarațiile de unire ale unor localități reprezintă pentru ei un pericol enorm. Pentru a stopa acest fenomen, Dodon și susținătorii săi încearcă să pornească un val antiunionist, îndemnând reprezentanții administrațiilor publice locale să semneze declarațiile de statalitate.

„Nu este președintele meu”

Mark Tkaciuk, fost deputat PCRM:
- Dodon nu este președintele meu. De aceea refuz să comentez acțiunile sau declarațiile sale. Nu mă interesează.

„S-a transformat într-un fel de președinte-întrerupător”Ion Tăbârță, expert IDIS „Viitorul”:

- Dosarul transnistrean trebuia să fie o carte de bătaie pentru Igor Dodon, însă acest fapt nu i-a reușit. Observăm că relația sa cu Krasnoselski scârție, chiar dacă șeful statului a recunoscut în repetate rânduri, că a încercat să se aproprie de liderul de la Tiraspol. Însă el, pur și simplu, nu a avut pârghii de a se impune în fața lui Krasnoselski și astfel nu a devenit credibil pentru populația din regiunea separatistă. Igor Dodon nu reușește să se impună nici la Chișinău, și Moscova începe să realizeze că el are putere limitată, că s-a transformat într-un fel de președinte-întrerupător, care, la nevoie pur și simplu, este deconectat, iar guvernarea ia decizii. Cu toate acestea, PSRM a intrat deja în campania electorală. Iar declarațiile lor de statalitate sunt o contrareacție la declarațiile de unire. Aici a apărut din nou veșnica dispută cu aspecte identitare și lingvistice, în care socialiștii se simt ca peștele în apă, căci ei n-au prea făcut nimic pe plan social și economic. Declarațiile de statalitate sunt doar un PR politic, ele nu aduc niciun beneficiu economic sau social localităților semnatare. Iar Igor Dodon promovează aceste acte, deoarece nu s-a delimitat niciodată de PSRM și s-a comportat mereu ca un șef de partid. Noi suntem o societate divizată și un șef al statului ar trebui să fie un combatant, care se bazează pe anumite aspecte comune ce ar putea consolida societatea, iar Dodon, dimpotrivă, pune accentul pe aspectele, care divizează electoratul. Dovadă sunt și mesajele sale, în calitate de președinte, care sunt destinate doar unui segment al electoratului. El nu a făcut nimic pentru a atrage electoratul unionist.

„Declarațiile lui Dodon sunt niște aiureli”

Viorel Cibotaru, lider PLDM:
- Dodon este criticat de separatiști, deoarece, în viziunea lor, el nu este promotorul ideii de independență a Transnistriei. Declarațiile sale, potrivit cărora transnistrenilor le-ar fi convenabilă Unirea R. Moldova cu România, sunt niște aiureli. În general, problematica Unirii are doar două aspecte: unul real-sentimental și altul speculativ. Dodon folosește în exclusivitate aspectele speculative, pentru a manipula electoratul, exact așa cum semnatarii Declarațiilor de Unire fac acest gest dintr-un sentiment de consolidare a înfrățirii acestor sate cu alte localități de peste Prut. Datorită acestor înfrățiri, mai multe comune din R. Moldova s-au dezvoltat considerabil în ultimii ani. Deci, există o logică și un aspect sentimental în aceste acțiuni. Pe când socialiștii, prin semnarea declarațiilor de statalitate, bat într-o ușă deschisă. Or, statalitatea R. Moldova nu poate fi consolidată prin dezbinarea pe motive etnice, istorice, geopolitice a populației. Prin urmare, Declarațiile sentimentale de Unire nu sunt îndreptate împotriva concetățenilor de altă etnie, pe când aceste pseudodeclarații de statalitate dezbină societatea și alimentează fobiile antiromânești și anti-R. Moldova.

„Este o luptă pentru renta pe care o oferă Federația Rusă”

Dionis Cenușă, comentator politic:
- Administrația de la Tiraspol are nevoie de atenția Rusiei și de aceea pentru ei este neplăcut când Dodon vorbește la Moscova în numele lor, încercând astfel să obțină beneficii pentru R. Moldova. Este o competiție clasică între forțele politice și grupurile de interese pentru beneficiile pe care le-ar putea obține din partea Rusiei. Este o luptă pentru renta pe care o oferă Federația Rusă și consider că acesta este principalul conflict existent între cei de la Tiraspol și Președinția de la Chișinău. Transnistrenii se consideră atât de autonomi față de R. Moldova, încât nu acceptă încercarea lui Dodon de a fi atotprezent în raportul lor cu Rusia. Cât despre declarațiile de statalitate, pe marginea acestui subiect se va pronunța și UTA Găgăuzia, și vor exista în continuare măsuri prin care prorușii vor încerca să demonstreze că pentru ei contează menținerea independenței, iar unionismul este distructiv pentru R. Moldova. Faptul că președintele Dodon promovează aceste declarații este încă o dovadă că el este locomotiva principală care urmează să conducă PSRM la alegerile din acest an.

„Ei sunt businessmeni din contul prostiei majorității”

Oazu Nantoi, analist politic:
- Ce înseamnă transnistreni? Eu așa entitate nu cunosc. Este Victor Gușan. Este Vadim Krasnoselski, născut în Dauriya, Zabaykalsky Krai, soția căruia, Svetlana, este cetățeancă română. Transnistria este bordel politic moldovenesc, unde se fac bani pe contul prostiei moldovenești. Aceasta se referă, în primul rând, la Dodon. Ce, el este președinte? Dodon este businessman. Dacă ne uităm în Barometrul de Opinie Publică, 21% ar fi votat pentru Unire cu România, 33% ar fi votat pentru Unire cu Rusia și R. Moldova e pe locul 3 în lume după exodul cetățenilor. Dacă adunăm acești parametri, constatăm că cei care au picioare și minte fug din această țară și rămân cei care pretind că fac geopolitică și politică. În realitate, ei sunt businessmeni din contul prostiei majorității. Iar declarațiile de statalitate sunt, de fapt, campania electorală a lui Dodon. Tot așa cum, la 27 martie 2016 , a fost convocat Sfatul Țării II și a fost dat start campaniei candidatului Igor Dodon, exact așa se întâmplă și acum. Aceeași greblă, aceiași berbeci, care sunt mânați la vot, fiind speriați de pericolul imaginar al Unirii. Și Traian Băsescu este complice la realizarea acestui scenariu.

„El le-a promis marea și sarea, dar nu s-a ținut de cuvânt”

Anatol Șalaru, președinte PUN:
- Transnistrenii îl critică pe Dodon, pentru că nu-l iau în serios. El este un președinte contrafăcut, adus prin contrabandă de Rusia și nu poate decide nimic. El le-a promis marea și sarea, dar nu s-a ținut de cuvânt. Dimpotrivă, el îi roagă pe transnistreni să-l ajute la Moscova să-și rezolve problemele. Astfel, aceștia au înțeles că Dodon este un clovn care, din când în când, face câte o declarație deocheată, ca să fie în centrul atenției, dar în realitate nu poate influența nici deciziile Guvernului, nici ale Parlamentului. În general, Dodon aleargă din urma trenului. Imediat cum a văzut că unii primari au decis să semneze Declarația simbolică de Unire, a vrut să demonstreze că nu e chiar așa și a inventat declarația de statalitate. A intrat într-o competiție din care nu va ieși învingător, pentru că numărul semnatarilor pentru Unire crește pe zi ce trece.

„Nu am auzit poziția dlui Dodon”

Adrian Lebedinschi, deputat PSRM:
- De ce credeți că eu știu cine și pe cine critică acolo? Întrebați-l pe dl Dodon. Eu nu am auzit nici poziția transnistrenilor, nici cea a dlui Dodon. Dacă e să vorbim despre declarațiile de statalitate, ele reprezintă poziția civică a cetățenilor, că R. Moldova are viitor. Și PSRM susține această poziție civică, chiar dacă majoritatea parlamentară refuză să semneze astfel de declarații. 

Un articol de: Ana Marchitan Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Editorial 10 Iulie 2020, ora: 20:40 de Alecu Reniță

STATALITATEA DODONISTĂ – CÂT DE REPREZENTATIVĂ ESTE?

În spaţiul public se aruncă mesaje-cheie menite să buimăcească lumea şi să-l avantajeze pe Igor Dodon. Nu ştiu câte din mesajele-cheie sunt lansate din prostie sau la comanda stăpânilor lui Igor Dodon. În ultimele 2-3 luni, „cârtiţele” din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 9 Iulie 2020, ora: 09:27

Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași va deschide extensiuni la Bălți și Chișinău

Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași va deschide extensiuni la Bălți și Chișinău

 Tinerii din Republica Moldova care doresc să urmeze programe de studii identice cu cele de la Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), sub îndrumarea profesorilor din Iaşi, au posibilitatea de a studia la una dintre cele două Extensiuni ale UAIC de la Bălți...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 7 Iulie 2020, ora: 18:50

Descoperire BOMBĂ: Cercetările ADN demonstrează CLAR că RUȘII nu sunt SLAVI dar au origini TĂTARE și finlandeze

Cercetările ADN demonstrează CLAR că RUȘII nu sunt SLAVI dar au origini TĂTARE și finlandeze Foto: glavpost.com.ua

Cercetătorii ruși au făcut o descoperire senzațională, care va schimba cu siguranță percepția lumii față de etnia și istoria Rusiei. 

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 7 Iulie 2020, ora: 18:45

Top 5 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii

Top 5 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii

 Căldurile ridicate specifice verii sunt o adevărată provocare pentru organismul nostru. Este foarte important să ne hidratăm corespunzător și să consumăm cât mai multe legume și mai ales fructe.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 7 Iulie 2020, ora: 18:45

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

 Se știe că Jupiter este stăpânul norocului, în vreme ce Pluto este paznicul bogățiilor subpământene, asociat cu bunăstarea financiară. Scăpați din izolare, oamenii vor avea tendința să cheltuiască mai mult și să se bucure de vacanțe scumpe, iar astrele...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 7 Iulie 2020, ora: 18:38

China: Cel puţin 21 de morţi după ce un autobuz a plonjat într-un lac în provincia Guizhou

China: Cel puţin 21 de morţi după ce un autobuz a plonjat într-un lac în provincia Guizhou

 Cel puţin 21 de persoane şi-au pierdut viaţa şi 15 au fost rănite marţi în sud-vestul Chinei după ce un autobuz a plonjat într-un lac artificial în provincia Guizhou, au anunţat autorităţile, transmit AFP, dpa şi Xinhua.

( ) Citeşte tot articolul

DIVERSE 7 Iulie 2020, ora: 18:33

STUDIU „Anii câinești” sunt un mit. Ce vârstă au, de fapt, câinii de trei ani

STUDIU „Anii câinești” sunt un mit. Ce vârstă au, de fapt, câinii de trei ani

 Oamenii de ştiinţă au demontat mitul potrivit căruia un an din viaţa unui câine ar fi echivalent cu şapte ani din viaţa unui om şi au constatat totodată că exemplarele tinere sunt "mai în vârstă" decât se credea anterior, relatează „The...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 7 Iulie 2020, ora: 18:12

Coronavirus Moldova, INFORMAȚII OFICIALE: 235 cazuri noi confirmate astăzi

Coronavirus Moldova, INFORMAȚII OFICIALE: 235 cazuri noi confirmate astăzi

 235 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, dintre care 3 în Transnistria.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 7 Iulie 2020, ora: 12:27

Iranul negociază cu China un acord „care nu are nimic secret”

Iranul negociază cu China un acord „care nu are nimic secret”

Iranul discută cu China un acord de parteneriat strategic pe termen lung și acesta „nu are nimic secret”, a dat asigurări, duminică, ministrul iranian de Externe, într-un discurs ţinut în fața deputaților, la Teheran, relatează Rador citând La Libre Belgique....

( ) Citeşte tot articolul

Externe 7 Iulie 2020, ora: 12:19

America au depăşit 3 MILIOANE de cazuri de COVID-19

America au depăşit 3 MILIOANE de cazuri de COVID-19

 Statele Unite au atins, marţi, pragul de 3 milioane de îmbolnăviri de COVID-19, potrivit datelor prezentate de worldmeters.info. Cu peste 50.000 de cazuri noi de COVID-19 înregistrate în 24 de ore, SUA a ajuns la 3.040.833 de infectări, fiind de departe ţara cu cele...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 7 Iulie 2020, ora: 12:08

Andrei Năstase, despre decizia CC | ”Cine se aștepta ca textul Constituției să fie din nou interpretat în contextul unor interese politice de moment s-a înșelat”

Andrei Năstase, despre decizia CC | ”Cine se aștepta ca textul Constituției să fie din nou interpretat în contextul unor interese politice de moment s-a înșelat”

În opinia liderului Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, decizia de astăzi a Curții Constituționale era previzibilă și se încadrează cu strictețe în litera și spiritul Constituției Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 7 Iulie 2020, ora: 11:59

Rusia interzice vânătoarea de marmote, după ce China a emis o alertă sanitară pentru ciuma bubonică

Rusia interzice vânătoarea de marmote, după ce China a emis o alertă sanitară pentru ciuma bubonică

 După ce autoritățile chineze au semnalat apariția unui caz de ciumă bubonică, Rusia a anunțat că a creat patrule speciale pentru a opri vânătoarea de marmote în apropierea frontierei sale cu China și Mongolia, scrie The Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 7 Iulie 2020, ora: 11:30

Decizia de ultima oră a Curții Constituționale: Alegerile prezidențiale și parlamentare în aceeași zi - INTERZISE

Decizia de ultima oră a Curții Constituționale: Alegerile prezidențiale și parlamentare în aceeași zi - INTERZISE

Organizarea concomitentă a alegerilor prezidențiale și parlamentare este interzisă. Curtea Constituțională a pronunțat, cu puțin timp în urmă, o hotărâre în acest sens.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Iulie 2020, ora: 14:06

Cazul Gațcan și abuzurile nemaiîntâlnite ale guvernării, în atenția presei de la Bruxelles

Cazul Gațcan și abuzurile nemaiîntâlnite ale guvernării, în atenția presei de la Bruxelles

Cazul deputatul Ștefan Gațcan, sechestrat și impus de către deputații guvernării să renunțe la mandat, a făcut înconjurul lumii. Publicația „The Bruselles Times”, publică un amplu articol la acest subiect, în care accentuează cum în Republica Moldova sunt...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 14:48

Guvernarea recidivează și mai tare, dând de înțeles că și alți deputați ar putea repeta soarta lui Gațcan

Guvernarea recidivează și mai tare, dând de înțeles că și alți deputați ar putea repeta soarta lui Gațcan

 Cazul deputatului Ștefan Gațcan, sechestrat, amenințat și forțat să depună mandatul de deputat creează deja precedente periculoase. Secretarul general al Partidului Democrat, deputatul Alexandru Jizdan, fost ministru de Interne le-a cerut joi, în plenul Parlamentului și altor...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 2 Iulie 2020, ora: 14:13

O clădire de trei etaje s-a prăbuşit într-o zonă rezidenţială din New York

O clădire de trei etaje s-a prăbuşit într-o zonă rezidenţială din New York

 O clădire de trei etaje s-a prăbuşit miercuri pe neaşteptate într-o zonă rezidenţială din cartierul Brooklyn (New York) din SUA, provocând un zgomot asurzitor şi un munte de moloz, fără ca autorităţile să fi raportat deocamdată victime, relatează EFE.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 2 Iulie 2020, ora: 14:09

exclusiv SCRISORI DIN BASARABIA /// Năvălirea bandelor semi-sălbatice de cazaci

SCRISORI DIN BASARABIA /// Năvălirea bandelor semi-sălbatice de cazaci

Încă sub ministeriul lui Miliutin s-au luat nişte dispoziţiuni privitoare la poporaţiunile semi-civile, semi-militare ale imperiului, adică la aşa-numiţii cazaci. 

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 14:01

INTERVIU Iurie Reniță: rusofilul Dodon se pregătește să impună scenariile hibride ale Rusiei! ȘANTAJUL, dosarele și gașca trădătorului Filip. O să fugă Dodon la Moscova, ca Ianukovici? Culisele crizei politice de la Chișinău

INTERVIU Iurie Reniță: rusofilul Dodon se pregătește să impună scenariile hibride ale Rusiei! ȘANTAJUL, dosarele și gașca trădătorului Filip. O să fugă Dodon la Moscova, ca Ianukovici? Culisele crizei politice de la Chișinău

Într-un amplu interviu acordat în exclusivitate pentru Podul.ro, deputatul Iurie Reniță (fost ambasador al Basarabiei la București) avertizează că rusofilul, socialistul și românofobul Igor Dodon se pregătește să pună în aplicare o serie de scenarii hibride...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 12:34

VIDEO: Cum ne putem apăra de mușcătura de căpușă

VIDEO: Cum ne putem apăra de mușcătura de căpușă

Remediu pentru infecția provocată de mușcătura de căpușă. Încă din luna mai, vaccinul împotriva encefalitei de căpușă a fost adus la noi în țară. Vorbim de o boală infecțioasă care poate fi transmisă la oameni imediat, după o singură înțepătură. Boala...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 12:30

Democrații îl acuză pe Dodon de acutizarea crizei politice

Democrații îl acuză pe Dodon de acutizarea crizei politice

Democrații, partenerii de coaliție ai socialiștilor, îl acuză pe președintele Igor Dodon, liderul informal al PSRM că s-ar face vinovat de criza politică care s-a acutizat în ultimele zile. Întrebată la emisiunea „Politica” de la TV8 cine trebuie să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 2 Iulie 2020, ora: 11:58 de George Mărzencu

Portretele eroinelor care și-au pus viața în pericol în lupta cu torționarii sovietici

Portretele eroinelor care și-au pus viața în pericol în lupta cu torționarii sovietici Din editia print / Foto: Nadejda Isofie

Femeile din Rezistența armată antisovietică

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 11:03

Echipa PACE a lui Gheorghe Cavcaliuc se extinde. Campioni mondiali, avocați, profesori, oameni de afaceri și funcționari de stat au ADERAT la noul proiect politic

Echipa PACE a lui Gheorghe Cavcaliuc se extinde. Campioni mondiali, avocați, profesori, oameni de afaceri și funcționari de stat au ADERAT la noul proiect politic

Inițiativa de creare a Partidului Aducem Europa Acasă (PACE), condus de Gheorghe Cavcaliuc, care a fost lansată la mijlocul lunii iunie 2020, se bucură de tot mai mare succes în rândul cetățenilor R. Moldova. Zi de zi, numărul membrilor crește cu oameni de calitate,...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 2 Iulie 2020, ora: 10:53

Rusia: Vladimir Putin rămâne președinte până în 2036

Rusia: Vladimir Putin rămâne președinte până în 2036

Cetăţenii ruşi au aprobat cu largă majoritate reforma constituţională supusă referendumului, permiţându-i astfel preşedintelui Vladimir Putin să candideze pentru încă două mandate şi să rămână şef al statului până în 2036, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)