CSI / Rusia

ATACUL CHIMIC din Siria: Vladimir Putin şi Angela Merkel au convenit asupra unei investigaţii amănunţită şi imparţială

Vladimir Putin a avut o întrevedere cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei, la Soci, urmată de o conferinţă de presă comună. Putin a precizat că a discutat problema conflictului sirian cu Merkel, ambii lideri convenind că sunt necesare discuţii mai ample.

"Condamnăm fără îndoială orice utilizare a armelor chimice. Am convenit asupra necesităţii unei investigaţii complete privind incidentul chimic din Khan Sheikhoun. Cei vinovaţi pentru moartea cetăţenilor sirieni trebuie să fie găsiţi şi pedepsiţi. Dar acest lucru se poate face numai după o investigaţie amănunţită şi imparţială", a declarat Putin.

Preşedintele rus şi cancelarul german consideră că este necesară promovarea negocierile de pace privind Siria prin intermediul formatelor de la Astana şi Geneva.

"Suntem încrezători că o soluţie pentru problema siriană nu poate fi găsită decât prin negocierile de pace mediate de Organizaţia Naţiunilor Unite", a spus Vladimir Putin.

În data de 4 aprilie, un presupus atac chimic desfăşurat în provincia siriană Idlib a ucis 90 de persoane, între care 30 de copii. Administraţia Donald Trump şi alte naţiuni susţin că regimul de la Damasc este responsabil pentru acest incident. Ministerul rus al Apărării a susţinut că forţele aeriene siriene au distrus o structură prin care rebelii sirieni produceau arme chimice.

Vladimir Putin a subliniat că Rusia a fost şi va fi în contact cu Statele Unite cu privire la evoluţia situaţiei din Siria.

"Desigur, este imposibil să găsim soluţii eficiente la astfel de probleme fără o ţară precum Statele Unite. Aşadar, am fost şi vom fi în contact cu partenerii noştri americani şi sper că vom ajunge la o înţelegere privind paşii care trebuie urmaţi. E o temă importantă şi foarte sensibilă a politicii internaţionale actuale", a precizat Putin.

Şeful de stat din Rusia consideră că poporul sirian are cea mai importantă influenţă asupra preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

"Evident, acest popor este împărţit. Vedem mari probleme în societatea siriană şi sarcina noastră este să creăm condiţii pentru consolidare, pentru încetarea ostilităţilor, pentru încetarea distrugerii reciproce şi pentru dialog politic între toate forţele implicate", a spus Putin.

Primul şi cel mai important lucru care trebuie făcut, potrivit lui Vladimir Putin, este încetarea focului, iar discuţiile cu partenerii turci şi iranieni vor continua în cadrul negocierilor de la Astana.

"Considerăm că această situaţie – încetarea focului – trebuie să fie consolidată şi pentru asta reprezentanţii noştri vor lucra mâine la Astana, iar de poimâine vom discuta şi cu părţile implicate în conflictul sirian. Apoi, discuţiile vor continua în formatul negocierilor de la Geneva", a adăugat Putin.

sursa: mediafax.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *