Internațional

Astăzi se împlinesc 70 de ani de la genocidul nazist împotriva romilor

Anterior, secretarul american de Stat, John Kerry, a emis un comunicat în care afirmă că „astăzi plângem și ne amintim de sutele de mii de bărbați, femei și copii romi care au fost asasinați cu sălbăticie și fără sens de naziști în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial”. De asemenea, șeful diplomației americane a menționat că „rasismul împotriva romilor persistă încă în ziua de azi”, fără să specifice vreo țară anume.

În noaptea de 2 spre 3 august 1944, trei mii de romi, dintre care numeroși copii, au fost aduși în camerele de gazare ale lagărului Auschwitz-Birkenau, instalat de Germania nazistă în sudul Poloniei. În acest lagăr au fost exterminați un milion de evrei, 80 mii de polonezi și 21 mii de romi. Potrivit istoricilor, regimul nazist a asasinat în total între 220 mii și 500 mii de romi.

Conform estimărilor Uniunii Europene, în statele blocului comunitar trăiesc în prezent între 10 și 12 milioane de romi, care formează astfel cea mai numeroasă comunitate etnică din Europa, informează Agerpres.

Citește mai mult: Manifestări comemorative la 70 de ani de la genocidul nazist împotriva romilor | Stiri Moldova, video, stiri, stiri online | IPNA "Teleradio-Moldova" http://trm.md/ro/international/manifestari-comemorative-la-70-de-ani-de-la-genocidul-nazist-impotriva-romilor/#ixzz39JgPbgB6
Follow us: @teleradiomd on Twitter | teleradiomoldova on Facebook

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *