Spectacole

Arcadie Răcilă: „Cel mai important rol pentru mine este cel de omenie”

Din 2004 este actor la Teatrul Național „Satiricus I. L. Caragiale”. Pe scena acestui teatru a jucat mai multe roluri în diverse spectacole: Garcia în „Carmen” de Prosper Merimee, Vasile în „Țara asta a uitat de noi…” de Constantin Cheianu, Polițistul în „Cu bunelul, ce facem?”, Vlad Șaptefrați, student la Drept, în „Made in Moldova” și Iliescu în „Golanii revoluției moldave” de același autor, Rică Venturiano în „Eu pentru cine votez?” de Val Butnaru, Valeriu Boboc în „7 aprilie” de Constantin Cheianu și Irina Nechit, Nero în „Dictatorul” de Andrei Strâmbeanu, Lupius în „Caligula” de Jozef Toman, Spiridon în „O noapte furtunoasă” de I. L. Caragiale, Poetul în „SRL Moldovanul” de Nicolae Esinencu ș.a. 
 
Arcadie Răcilă este un actor care a făcut teatru încă de pe când era copil. Fiind elev la Liceul Teoretic din satul Pepeni, raionul Sângerei, a jucat în Teatrul de amatori „Amintiri” de la Casa de Cultură, sub conducerea lui Petru Pietraru, fratele cunoscutului actor George Pietraru. Aici i s-a deschis viziunea pentru teatru. Actor însă n-a visat să fie. Astfel, după absolvirea liceului, vine la Chișinău să ia admiterea la Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova. Dar când a văzut că locurile de la buget sunt ocupate, a mers pe aceeași stradă, Mateevici, mai departe, ca să ajungă la Universitatea de Arte, unde a prezentat actele la actorie. Venind acasă, Petru Pietraru i-a spus că a auzit la radio că Alexandru Grecu ia o clasă de actori, pe care să-i pregătească pentru Teatrul „Satiricus”. Regizorul de la Pepeni i-a dat literatură și viitorul actor a venit la Chișinău.

Prima probă (poezie, cântec, dans) a susținut-o cu brio. La cea de-a doua au venit în costume de baie, ca să demonstreze expresia corporală. Din comisie făceau parte Viorel Cornescu, Alexandru Grecu, regretatul Victor Tanmoșan ș.a. „Am fost angajat în teatru de la anul I, mai întâi în calitate de operator de scenă, apoi, în cea de actor. Doi ani la rând, am jucat în scene de masă, ca la anul patru să mi se încredințeze primul rol – cel al Fotografului în spectacolul „Salvați America!” de Dumitru Crudu. Au urmat alte roluri: Mirele în
„Maimuța în baie” de Irina Nechit, Poetul în „SRL Moldovanul” de Nicolae Esinencu, Slim în „Oameni și șoareci” de John Steinbeck, Agentul secret în „Jertfe patriotice” de I. L. Caragiale și Vasile Alecsandri, El în „Vânătoarea de șobolani” de Peter Turrini ș.a. Cu ele am participat în turnee la diverse festivaluri în România, Ucraina, Belarus, Anglia, Franța și Italia, ne povestește Arcadie Răcilă.

Întrebat care rol îi este cel mai scump, Arcadie Răcilă ne-a răspuns, fără să se gândească prea mult, următoarele: „Pentru mine cel mai important rol este cel de omenie. Le mulțumesc colegilor mei care m-au ajutat și, mai cu seamă, maestrului Alexandru Grecu. Suntem ca o adevărată familie. Bucuria cea mare însă este familia mea. Seara, mă grăbesc nespus de mult acasă, ca să mă joc cu fiică-mea, Maria-Loredana, care, pe 3 mai, va împlini un an”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *