Internațional

Angela Merkel, sceptică în legătură cu aderarea Turciei la UE

Aflat într-o situație dificilă pe plan intern, Recep Tayyip Erdogan caută sprijin din partea străinilor. După ce, în urmă cu o săptămână, l-a primit pe președintele francez, Francois Hollande, la Ankara, premierul turc s-a deplasat marți la Berlin.

Tocmai în Germania se află cea mai mare comunitate turcă din Europa, cu circa trei milioane de persoane. În timpul întrevederii cu Merkel, Erdogan a pledat din nou pentru aderarea țării sale la UE. ‘Solicităm ca Germania să se angajeze mai ferm decât a făcut-o până acum. Aderarea Turciei la UE ar contribui în mod considerabil la pacea regională și mondială’, a declarat Recep Tayyip Erdogan.

Însă, după cum constată Le Figaro, aceste argumente nu au fost tocmai convingătoare. Marți, Angela Merkel a cerut ca discuțiile, ‘care nu sunt supuse unei limite de timp’, să ducă totuși la un rezultat. ‘Negocierile de aderare cu Turcia sunt un proces al cărui deznodământ este deschis. Însă eu sunt sceptică în legătură cu un statut al Turciei de membru complet’, a explicat cancelarul german. Angela Merkel ar prefera ca Europa să lege un parteneriat privilegiat cu Turcia.

Potrivit Le Figaro, relațiile dintre Angela Merkel și Recep Tayyip Erdogan sunt unele glaciale. De altfel, în cadrul guvernului german se evită ‘caracterizarea’ lor în afara formulelor diplomatice.

Scandalul de corupție care afectează în prezent guvernul lui Erdogan, la câteva luni după manifestațiile estivale din Istanbul, nu a redresat aceste relații. Marți după-amiaza, pe străzile din Berlin, mai multe manifestații au reunit opozanți ai puterii turce, dar în seara aceleiași zile partizanii lui Erdogan au fost cei care s-au strâns pentru un mare miting.

În Germania mai este încă vie amintirea declarațiilor pe care Erdogan le-a făcut în timpul vizitei sale precedente, în 2011, când a denunțat ‘asimilarea’ care i-ar face pe etnicii turci să-și abandoneze rădăcinile. Întrebată pe marginea subiectului, Angela Merkel a apărat politica ‘de integrare’ promovată în Germania și a amintit că guvernul pe care îl conduce va permite în scurt timp dubla cetățenie pentru copiii de imigranți, conchide publicația franceză.

AGERPRES

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *