Ultima oră

AFP: Comisia Europeană lansează un atac fără precedent la adresa Franţei

 "Evenimentul este suficient de rar pentru a fi dezvăluit (…) şi aplaudat", aprecia, miercuri, cotidianul La Libre Belgique, la unison cu restul presei europene.

După tumultul provocat de declaraţiile comisarului pentru Justiţie, Viviane Reding, instituţiile europene au încercat să tempereze tonul. Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi-a exprimat susţinerea personală faţă de Reding, distanţându-se însă de unele dintre declaraţiile acesteia şi respingând categoric orice paralelă între expulzarea romilor din Franţa şi deportarea ţiganilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Ca şi majoritatea celorlalte state membre UE, şi Franţa a mai făcut obiectul unor proceduri de infringement, însă, până în prezent acestea au vizat dosare politice mult mai puţin sensibile.

Ameninţarea de declanşare a unei noi proceduri împotriva Parisului riscă, prin modul în care a fost formulată, să altereze şi mai mult imaginea Comisiei în rândurile francezilor, care sunt întotdeauna prompţi când este vorba despre denunţarea instituţiilor europene, avertizează observatorii politici europeni.

Autorităţile de la Bruxelles nu au uitat că, în 2005, electoratul francez a respins, cu o majoritate covârşitoare, proiectul Constituţiei europene, punând astfel în pericol fragila construcţie a edificiului european. "Este imperativ să se revină la o situaţie de calm, de ambele părţi", a apreciat Jean-Dominique Giuliani, preşedintele Fundaţiei Schuman, specializată în politici europene.

Actualele tensiuni reamintesc de situaţia din 2000, când relaţiile dintre instituţiile europene şi Austria au fost grav afectate de intrarea extremei-dreapta în guvernul de la Viena, comentează AFP.

Austria a fost izolată pe plan european, iar preşedinţia semestrială a UE – asigurată atunci de Franţa – a interzis statelor membre să acorde sprijin candidaţilor austrieci care încercau să obţină posturi în organizaţii internaţionale.

Mai recent, în 2008, comisarul european pentru Justiţie Jacques Barrot a atacat de mai multe ori Italia din cauza politicii sale faţă de romi. Francezul Jacques Barrot a adresat un avertisment Guvernului italian, condus de Silvio Berlusconi, atrăgând atenţia asupra practicilor incompatibile cu dreptul comunitar în timpul unui recensământ al romilor din Peninsulă.

"Nu voi tolera niciun text, nicio practică incompatibilă cu dreptul comunitar", a spus Barrot atunci. "Nu putem avea discriminare în UE din cauza naţionalităţii", a adăugat el.

Avertismentul, de care autorităţile italiene au ţinut cont, a fost repetat, aproape cuvânt cu cuvânt, în discursul de marţi al lui Viviane Reding, care i-a succedat în funcţie lui Barrot. "Vreau să fie clar: discriminările etnice şi rasiale nu-şi au locul în Europa", a spus ea.

Sursa: Mediafax.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *