Politică

26 iulie 2012 – Maia Sandu a preluat atribuţiile funcţiei de ministru al Educaţiei

Noul ministru a fost prezentat colectivului ministerial de către premierul Vlad Filat. Ea a fost întâmpinată şi de către predecesorul său, care i-a oferit un buchet de trandafiri albi şi i-a urat mult succes.

Premierul i-a mulţumit celui din urmă pentru activitate şi munca depusă şi şi-a exprimat convingerea că noul ministru va reuşi să formeze o echipă unită şi profesionistă. „Sistemul educaţional urmează să devină unul performant care să transmită copiilor noştri cunoştinţe. Copiii din ţara noastră sunt minunaţi, ei demonstrează rezultate remarcabile, atunci când sunt încadraţi într-un sistem educaţional performant. Astfel, avem nevoie de un sistem educaţional care să le ofere platforma necesară pentru a atinge performanţe”, a spus Vlad Filat.

La rândul său, proaspătul ministru învestit în funcţie, Maia Sandu, şi-a exprimat gratitudinea pentru încrederea acordată şi a dat asigurări că va depune tot efortul pentru a promova reformele în sistemul educaţional şi a înregistra noi realizări în domeniu. „Cu siguranţă vom continua reformele şi vom iniţia reforme acolo unde nu au fost încă lansate, vom face şi o reevaluare a reformelor care au fost implementate până în prezent. Reformele sunt foarte dificile, agenda este foarte sensibilă, iar soluţiile nu sunt evidente, de aceea trebuie să experimentăm, să avem toleranţă la nereuşite. Aceasta va fi agenda ministerului în continuare”, a menţionat Maia Sandu.

Chiar dacă în activitatea sa de până acum nu a avut tangenţe cu sistemul educaţional din R. Moldova, proaspătul membru al Executivului spune că vede poziţia de ministru ca fiind una managerială, iar rolul său – „de mobilizare a resurselor financiare şi umane întru dezvoltarea unui sistem educaţional performant”.

Prezent la eveniment, Mihail Şleahtiţchi a ţinut să mulţumească colectivului ministerial pentru întreaga activitate, exprimându-şi convingerea că rezultatele pozitive, obţinute până în prezent, vor fi amplificate şi vor fi atinse noi performanţe în domeniul educaţiei sub conducerea ministrului Maia Sandu.

Totodată, ex-ministrul Şleahtiţchi, numit prin decret consilier prezidenţial pentru cultură, învăţământ şi ştiinţă semnat marţi, 24 iulie, de către şeful statului, Nicolae Timofti, a ţinut să infirme zvonurile precum că ar fi fost demis din funcţie de către premier. „În data de 24 iulie am scris o cerere prin care am solicitat revocarea mea din funcţia de ministru al Educaţiei în legătură cu angajarea în calitate de consilier al preşedintelui R. Moldova”, a menţionat Şleahtiţchi. Întrebat fiind care este motivul acestei schimbări, ex-ministrul a declarat: „Pe de o parte a fost dorinţa primului ministru de a face remanieri în cadrul Guvernului, pe de altă parte, dorinţa preşedintelui Timofti de a-şi completa echipa sa, iar la confluenţa acestor dorinţe s-a întâmplat să apară şi numele meu. Am acceptat cu plăcere propunerea preşedintelui Timofti de a face parte din echipa dumnealui şi consider că aflarea mea acolo este în beneficiul societăţii moldoveneşti”. Şleahtiţchi a precizat că invitaţia de a deveni consilier prezidenţial i-a fost făcută de preşedintele Timofti acum o lună.

Precizăm că marţi, la propunerea premierului Vlad Filat, ministrul Educaţiei, Mihail Şleahtiţchi, a fost înlocuit cu Maia Sandu. Aceasta este economist şi activa în calitate de consilier al directorului executiv al Băncii Mondiale. Maia Sandu s-a născut în anul 1972, a absolvit Facultatea Management a Academiei de Studii Economice şi a făcut masteratul în administraţie publică la Harvard Kennedy School of Government.

Miniştrii Educaţiei, nou şi vechi, despre istoria românilor

Ex-ministrul Educaţiei Mihail Şleahtiţchi
Personal consider că istoria românilor trebuie să rămână în curriculum, a fost o decizie pe care-am luat-o alături de cei mai buni specialişti pe care-i avem în R. Moldova în domeniul istoriei, iar eu într-adevăr împărtăşesc acel principiu potrivit căruia în învăţământ deciziile trebuie luate nu la indicaţia politică, ci în strânsă conformitate cu părerile specialiştilor. Pe acest fundal am luat decizia ca disciplina „Istoria românilor” să se regăsească în sistemul educaţional, decizie pe care o consider corectă şi o voi considera aşa de-a pururi.

Ministrul Educaţiei, Maia Sandu
Urmează să discut cu echipa despre acest lucru şi după o să revin cu detalii, dar consider că cel mai important e conţinutul acestei materii şi noi trebuie să ne asigurăm că conţinutul redă adevărul istoric. De asemenea trebuie să fim preocupaţi şi de modul în care elevii şi studenţii noştri însuşesc această materie. Poziţia mea personală nu contează, contează poziţia echipei şi a Guvernului. 

ARHIVA TIMPUL, iulie 2012

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *