Istorie

2 februarie în istorie. Vine la putere Idi Amin, sângerosul dictator care a oscilat între comic şi oribil

În 1971, el s-a autoproclamat preşedinte pe viaţă al Ugandei şi a început o vastă campanie de epurare etnică şi politică, fiind răspunzător de dispariţia aproape a 500.000 de oameni.

Fost campion la box (categoria grea) şi ofiţer în armata colonială britanică, Idi Amin ajunge la putere în urma unei lovituri de stat. După venirea la putere, pe data de 2 februarie, 1971, Amin a instituit un regim de teroare, în cei nouă ani de dictatură expulzând, maltratând şi ucigând pe oricine credea că i-ar fi inamic.

Cu toate acestea, Idi Amin se bucura de o notorietate imensă, reuşind să se menţină în permanenţă în vizorul presei străine, datorită comportamentul său excentric. El s-a declarat gata să preia tronul Scoţiei şi a interzis în ţara sa purtarea fustelor mini şi difuzarea muzicii hippie. Circulau legende precum că sângerosul dictator ar ţine capetele inamicilor ucişi în frigider, că ar oferi crocodililor trupurile victimelor omorâte, dar şi despre admiraţia sa pentru Adolf Hitler. A ţinut prima pagină a ziarelor, când i-a trimis preşedintelui american Richard Nixon o felicitare în care îşi exprima speranţa că acesta îşi va reveni repede după scandalul „Watergate”.

Obsesia sa de a cuceri prin forţă Tanzania vecină i-a fost fatală, căci, în 1979, în urma unui contraatac al armatei tanzaniene, dictatorul ugandez a fost obligat să abdice şi să se refugieze în exil. Idi Amin a murit în 2003, în Arabia Saudită.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *