Opinii și Editoriale

1 decembrie la Uniunea Scriitorilor

Arcadie Suceveanu, președintele Uniunii Scriitorilor, în prezența unui public numeros, a deschis evenimentul printr-un scurt cuvânt, apoi a invitat elevii Liceului Prometeu-Prim să prezinte un moment artistic.

Anatol Vidrașcu, directorul editurii „Litera”, a prezentat succint cărțile din acest an dedicate centenarului, de la albume la cărți de istorie, semnate de Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, până la cărți scrise sau prefațate de istorici tineri de la noi.

A urmat Vladimir Beșleagă care a vorbit despre jertfele multor oameni de la noi sau din Bucovina. Oameni care și-au pierdut libertatea, chiar viața, pentru păstrarea identității românești. Ca de obicei, discursul maestrului Beșleagă a fost captivant și elocvent.

Revin acum la momentul din deschidere, pentru că până la urmă, emoția puternică vine întotdeauna din artă. Elevii de la Prometeu au fost excepționali. Corul a interpretat câteva cântece tematice („Țara mea e un colț de rai”, „Cântec de unire”, „Planeta limbii noastre” și multe altele). Au făcut-o nu doar profesionist, dar și cu sinceritate, ceea ce cred că a fost adevăratul motiv pentru care auditoriul încerca să își ascundă lacrimi răzlețe.

Elevii din corul liceului au apărut în port tradițional, acompaniați la acordeon de profesorul lor de muzică. Încă de la primul cântec au reușit să emoționeze. Programul lor era presărat de recitalurile elevilor din clasele primare (Eminescu, Macedonski ș.a.). Cei mici, savuroși, au dat o reprezentație pe cinste. Chiar îmi spunea la sfârșitul programului, actorul și poetul Artiom Oleacu, prezent acolo, că nu își amintește când a văzut ultima dată un recital măcar la fel de bun.
M-am gândit că ar fi minunat să îi văd mai des pe acești tineri frumoși. Și vă îndemn, dacă vedeți vreodată un eveniment artistic, care anunță participarea elevilor de la Prometeu-Prim, să mergeți neapărat. Veți fi încântați (și emoționați).

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *