Sănătate

Cum ar trebui să arate masa de Paşte în izolare ca să nu ne îngrăşăm

Carnea de miel, înlocuită cu friptură de curcan
"Sfatul meu este să încercaţi să urmaţi principiile unei diete sănătoase chiar şi cu ocazia mesei de Paşte. Vă recomand o masă din care să nu lipsească cerealele, legumele, peştele sau carnea albă, fructele şi leguminoasele. V-aş recomanda, de asemenea, să încercaţi să înlocuiţi carnea roşie de miel cu carne albă. Spre exemplu, cea de curcan", recomandă Gianluca Mech.

Porţii mici – calitate în detrimentul cantităţii
”Aveţi grijă la dimensiunile porţiilor de mâncare. Acestea nu trebuie să fie mari. Ţineţi minte că întotdeauna contează calitatea, nu cantitatea. Mâncaţi încet şi savuraţi pe deplin fiecare înghiţitură. Astfel, senzaţia de saţietate se va instala mult mai repede. În plus, nu veţi avea tendinţa să mâncaţi mai mult decât de obicei. Veţi reuşi astfel să nu vă supraîncărcaţi organismul din prima zi”, explică specialistul.

Ceai de plante după masă
”După masa de Paşte, savuraţi în voie un ceai de plante. Asta ajută la stimularea funcţiilor digestive şi metabolice, purificând ficatul şi intestinele”, recomandă Gianluca Mech.

Deserturile, consumate cu moderaţie
”Bineînţeles că deserturile nu pot lipsi de pe masa de Paşte. Limitaţi-vă la o felie de cozonac! De asemenea, vă puteţi îndulci cu puţină ciocolată neagră. Consumată cu moderaţie, aceasta este extrem de hrănitoare şi ne ajută să avem o stare de bine. Moderaţia este cheia unei diete echilibrate”, adaugă nutriţionistul.

Câte ouă roşii e sănătos să mâncăm?
”Dacă nu ai probleme legate de colesterol, iar dieta ta nu abundă în grăsimi, poţi mânca un ou fiert pe zi. Dacă încerci să îţi ţii în frâu nivelul colesterolului, nu e recomandat să consumi mai mult de 3 ouă pe săptămână. Iar aceste recomandări sunt valabile atât de Paşte, cât şi în restul timpului”, spune Gianluca Mech.

Cozonac şi pască
”Cozonacul şi pasca nu lipsesc de pe masa de Paşte. Asta cu siguranţă. Optaţi însă pentru cele făcute în casă în detrimentul celor pe care le găsim în comerţ. Acestea din urmă conţin tot felul de ingredente nesănătoase. Şi aici mă refer la conservanţi, coloranţi, agenţi de îngroşare, agenţi de umezire, emulsifianţi, corectori de aciditate, stabilizatori, etc. Folosiţi ingrediente naturale sau, de ce nu, optaţi pentru o reţetă vegană. Folosiţi cât mai puţin zahăr, umplutură şi renunţaţi la orice tip de glazură. În plus, nu exageraţi cu mâncatul. Încercaţi să vă rezumaţi la o felie de cozonac sau pască pe zi”, recomandă Gianluca Mech.

Pâinea în perioada Paştelui
”Mesele de sărbătoare sunt automat compuse din alimente mai grele decât de obicei. Dacă vreţi să vă răsfăţaţi cu preparate tradiţionale, încercaţi să renunţaţi pe cât posibil la pâine în această perioadă. Sau cel puţin să o înlocuiţi cu pâine care conţine o cantitate ridicată de cereale şi obţinută 100% din făină de grâu integral. Aceasta conţine fibre insolubile ce ajută la o mai bună digestie, dar şi la prevenirea cancerului de colon”, este de părere specialistul.

csid.ro

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *