De multe ori am fost întrebată, ca organizator al unui cenaclu, care este rostul cenaclurilor și ale atelierelor literare? Nu cumva, mi s-a spus, intervențiile și sfaturile la textele tinerilor scriitori le influențează scrisul? Ba da, sper că le influențează dezvoltarea ca scriitori, pentru că altfel, care mai e rostul unui cenaclu? Însă nu în rău, nu cum își imaginează lumea.
În străinătate, atelierele de creație care se ocupă cu sfătuirea tinerilor scriitori, așa cum o fac și cenaclurile, au loc în cadrul cursurilor universitare. Și în cele mai multe cazuri sunt realizate de scriitori. Pentru că așa cum la arte plastice e nevoie de un profesor care să-și îndrume studentul, să îl ajute să se perfecționeze, să își vadă greșelile, tot astfel e normal să fie în toate artele.
În această parte e Europei, la facultățile de litere, studenții trebuie să învețe gramatică, să înțeleagă istoria literară și să citească cât mai multe cărți (în cazurile fericite). Dar nu există ore de practică reală. Dacă la Conservator sau la Facultatea de Arte studiezi ca să devii artist, la Facultatea de litere ești pregătit să devii profesor, nu scriitor. Literele sunt un fel de școală pedagogică specializată pe limbă și literatură.
Ceea ce, cred că vă dați seama, e destul de rău. Pentru că o facultate care vizează un domeniu artistic trebuie, în primul rând, să ajute la dezvoltarea artiștilor. Tocmai de aceea în alte țări există cursuri de Creative writing (scriere creativă). Cursuri la care studenții ce aspiră să devină scriitori sunt puși față în față cu greșelile lor. În cadrul acestor ore de scriere creativă teoria literară e pusă în practică. Așa cum la seminarele de limbă (română, de exemplu) se fac exerciții de analiză gramaticală.
Astfel în țările în care acest curs de scriere creativă nu există, studenții sunt în pierdere. Ei trebuie să învețe singuri să aplice ceea ce învață. Ca și cum la matematică ai învăța doar formule, fără să vezi vreodată cum se rezolvă un exercițiu.
Cenaclurile și atelierele la noi în Moldova suplinesc aceste cursuri, ce ar trebui să existe în facultăți. Într-un fel, tânărul, care vrea să devină scriitor, are ocazia să învețe ceva ce ar trebui să învețe în școală. Orele de atelier de la o facultate de arte sunt înlocuite pentru tinerii scriitori de cenacluri.
Un cenaclu e școala care lipsește din instituțiile de învățământ.
|
În luna noiembrie 2020 a fost publicat un nou sondaj „desenat” de Asociația Sociologilor şi Demografilor.
( ) Citeşte tot articolulAu fost anunțate culorile anului 2021. Ce semnificație au acestea și cum ne pot influența acestea viața, citiți în rândurile ce urmează. Astfel, Institutul american Pantone a ales culorile care definesc anul 2021. Este vorba despre neutrul Ultimate Gray și Illuminating, o...
( ) Citeşte tot articolulForţele de ordine olandeze s-au confruntat din nou, luni seară, după un weekend de tulburări, cu cei care contestă restricţia de circulaţie pe timp de noapte şi au făcut mai mult de 150 de arestări, potrivit BBC.
( ) Citeşte tot articolulLa nord se vor înregistra 0..+3°С, în raioanele centrale vor fi +1..+4°С, iar în raioanele de sud termometrele vor indica la amiază +2..+5 grade Celsius.
( ) Citeşte tot articolulToate persoanele cu vârsta de peste 11 ani care vor să călătorească în Franţa pe cale aeriană sau maritimă din Uniunea Europeană, Andorra, Islanda, Liechtenstein, Monaco, Norvegia, San Marino, Vatican şi Elveţia trebuie să prezinte, la îmbarcare, un test...
( ) Citeşte tot articolulMicul dejun te poate ajuta să fii într-o formă fizică mai bună.
( ) Citeşte tot articolulMitropolitul Moldovei Iosif Naniescu (Ioan), numit "cel sfânt şi milostiv", a fost canonizat în cadrul şedinţei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 5 octombrie 2017.
( ) Citeşte tot articolulBERBEC Nu te simți prea bine din punct de vedere fizic, așa că ar trebui să lași efortul deoparte și să te liniștești puțin. Poate că este momentul să iei o pauză chiar și de la locul de muncă.
( ) Citeşte tot articolulFursecurile sunt „nevinovate” pentru ca nu contin nici zahar, nici faina. Rețeta îi aparține artistei Natalia Selegean, scrie fetede10.ro.
( ) Citeşte tot articolulB. Petriceicu- Hasdeu: IOAN-VODĂ CEL CUMPLIT - Aventurile, domnia, războaiele, moartea lui; rolul său în istoria universală și în viața poporului român. (1572-1574)
( ) Citeşte tot articolul